Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ




ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΔΡΑΜΑΣ
sidyped@gmail.com 6980770628


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Οι μέρες που διανύουμε είναι φωτιά για τους εμποροϋπαλλήλους στα καταστήματα, στις εμπορικές αλυσίδες, στα εμπορικά κέντρα, στα super market.
Τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα δέχονται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες που αφορούν την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η οποία κορυφώνεται κατά την περίοδο των εορτών.
 Η εντατικοποίηση στον κλάδο του εμπορίου χτυπάει κόκκινο με καθημερινές παραβιάσεις του ωραρίου, με κομμένα ρεπό, με πλήρη εφαρμογή της ελαστικοποίησης, με απλήρωτη εργασία, με ασταμάτητη εργασία χωρίς αργίες και ξεκούραση.
Παράλληλα, με τις ευλογίες του ΣΕΒ και της Κυβέρνησης, επιχειρείται ενιαία το χτύπημα της Κυριακής αργίας, το συνολικό ξεζούμισμα των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια των γιορτών και όχι μόνο.
Ίδια είναι η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Οι εμπορικές αλυσίδες σε κάθε υποκλάδο του εμπορίου, ξεσαλώνουν. Η εξάντληση και η εργοδοτική ασυδοσία κυριαρχούν παντού.
 Δίπλα στις μεγάλες αλυσίδες των super market που ανοίγουν τις Κυριακές, βρίσκεται πλέον και ο Σκλαβενίτης, στοιχείο που εκθέτει από όλες τις μπάντες τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Στα σούπερ μάρκετ του ΑΒ Βασιλόπουλου, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν με τετράωρα, ενώ στο Γουντσίδη οι εργαζόμενοι καλούνται την περίοδο των εορτών να δουλεύουν και Κυριακές και βαράνε στη δουλειά δωδεκάωρα και βάλε.
Την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοι μας στον Καρυπίδη που βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην εργασία δέχτηκαν τις προηγούμενες μέρες στα Γιάννενα, συντονισμένα την επίθεση της κρατικής καταστολής ύστερα από εντολή της διαδόχου εταιρείας «ΜΑRKET IN».
Συνάδελφοι μας εμποροϋπάλληλοι, δέχτηκαν χημικά, πήγαν στο νοσοκομείο και μέσω αυτόφωρης διαδικασίας βρέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστήρια. Αποτελεί σαφές δείγμα για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους αγώνες των εργαζόμενων και το απεργιακό δικαίωμα, μπροστά στους σχεδιασμούς που έχει για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.
Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στα θερμοκήπια της Selecta στην Καβάλα, η Αστυνομία κατ’ εντολή της εργοδοσίας έσπασε την απεργία των εργαζομένων.
 Αυτό έγινε παρουσία των σωματείων που συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη Selecta για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Τη στιγμή που η εργοδοσία με μπράβους, εκβιασμούς και άσκηση βίας αδυνατούσε να σπάσει την απεργία, η συμβολή της Αστυνομίας υπέρ της εργοδοσίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Η κυβέρνηση όταν αδυνατεί να περάσει με νόμο τον περιορισμό της απεργίας χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να διαφυλάξει τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών. Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς για να περάσουν για ακόμη μία φορά τα αντεργατικά μέτρα που επιτάσσει η 3η αξιολόγηση. Όπου την κοροϊδία της "δίκαιης ανάπτυξης" δεν την τρώνε οι εργαζόμενοι, την επιβάλλουν με κάθε τρόπο.
Το μόνο που τους φοβίζει είναι η οργάνωσή μας και καλά κάνει και τους φοβίζει.
Η υπεράσπιση της ζωής μας, της Κυριακής αργίας, δεν είναι αγώνας που κρίθηκε αλλά διαρκής πάλη που βρίσκεται σταθερά μπροστά μας. Είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί συνολικά με βάση τις ανάγκες μας, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές Προβολές