Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση για τις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών στην αλυσίδα σουπερ-μαρκετ "Γουντσίδης"

Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Η εργοδοσία της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ ΓΟΥΝΤΣΙΔΗ σε βάζει να υπογράψεις ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση του μισθού σου, επικαλούμενη την καπιταλιστική κρίση, όταν και τα χρόνια ακόμα που τα κέρδη ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ο μισθός και τα δικαιώματα σου δεν ήταν ανάλογα με αυτή την κερδοφορία. 
Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και ΕΕ παίρνουν απανωτά μέτρα για την στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, καλούν εσένα να σηκώσεις τα βάρη της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν. Κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ελαστικές μορφές απασχόλησης, διεύρυνση του ωραρίου, κατακρεούργηση των ασφαλιστικών ταμείων, φόροι πάνω στους φόρους, χαράτσια στα νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια για τα παιδιά σου που είναι πιο ακριβά απ’ όσα βγάζεις. Και τώρα σου ζητάνε να κάνεις κι άλλες θυσίες, σου ζητάνε να υπογράψεις την παραχώρηση ακόμη κι αυτών των λίγων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, να συμφωνήσεις πως αν απολυθείς μέσα στον επόμενο χρόνο δεν θα δικαιούσαι ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, όσα χρόνια κι αν έχεις δουλέψει στην επιχείρηση, να μείνεις μόνος απέναντι στον εργοδότη.
Νομίζεις ότι θα σταματήσουν εδώ;
Πατούν πάνω στον φόβο της ανεργίας που την χρησιμοποιούν για να μας κάνουν να σκύβουμε το κεφάλι, κλαίγονται για τις δυσκολίες της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν για να μας πείσουν να βάλουμε πλάτη στην αύξηση της κερδοφορίας τους.
Σκέψου όμως: πόσες επιχειρήσεις κλείσανε ενώ είχαν κέρδη, πόσες μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και αλλού απλά επειδή υπήρχε μεγαλύτερο πεδίο κερδοφορίας. Κι εκεί οι εργαζόμενοι έκαναν υποχωρήσεις, κι εκεί τους έπεισαν να ακολουθήσουν τη λογική του «μικρότερου κακού». Μπροστά στα κέρδη τους όμως αυτοί δεν υπολογίζουν τίποτα.
Πόσες ακόμη θυσίες να κάνουμε; Δεν μας παίρνει!
Δεν υπάρχει άλλη λύση απ’ την αντίσταση απέναντι στην σύγχρονη σκλαβιά που μας καταδικάζουν. Μην τους πιστεύεις όταν λένε πως οι αγώνες είναι άσκοποι, πως δεν έχουν αποτελέσματα.
Σκέψου ότι οι εργαζόμενοι στα Καρφούρ, όταν τους έβαλαν πριν έναν μήνα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, συσπειρώθηκαν στο ταξικό Σωματείο τους, είπαν μαζικά και ανυποχώρητα «όχι» στην εργοδοσία, κι εκείνη αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Κι όταν επανέλθει, οι εργαζόμενοι έχουν πια πείρα για να αντισταθούν.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας είναι η δύναμη που βρίσκεται στο πλευρό σου. Όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση κάθε απεργίας, σε ενημέρωσε για τα μέτρα που προσπαθούν να περάσουν εναντίον σου, βρέθηκε σε κάθε χώρο δουλειάς, παρενέβη κι απέτρεψε τη διακοπή του ρεύματος σε συναδέλφους που έμειναν άνεργοι.
Μην νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνουμε τον φόβο της απόλυσης, την τρομοκρατία μέσα στον χώρο δουλειάς, το πόσο δύσκολο είναι κάνεις το βήμα της οργάνωσης. Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση. Μόνο συσπειρωμένοι μπορούμε να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε, να δείξουμε τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας.
Νίκησε τον φόβο και τη μοιρολατρία. Έλα σε επαφή με το Σωματείο!
Για να διεκδικήσουμε:
  • Άμεση απόσυρση των ατομικών συμβάσεων. Υπογραφή νέων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο 8ωρο - 5ημερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Τη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ &
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

τηλ. 6930811138

Συνολικές Προβολές