Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ μελών ΔΣ Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων (ΦΩΤΟ)

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ μελών ΔΣ Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων (ΦΩΤΟ)

Απαιτώντας να σταματήσει η υπονόμευση των αγώνων, να σταματήσει η προσπάθεια νοθείας των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και να πεταχτούν έξω από τα σωματεία οι εργοδότες, μέλη διοικήσεων πολλών Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, βρίσκονται έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ προκειμένου να πάρουν μέρος στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αυτής η οποία γίνεται μετά από κάλεσμα της ΕΓ του ΠΑΜΕ, η πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ έχει «στολιστεί» από ένα μεγάλο πανό που αναγράφει, «Απαιτούμε κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση. Αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις - ΣΣΕ. Κανείς κάτω από 751 ευρώ. Απεργία στις 14 Νοέμβρη»
Παράλληλα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα, όπως μεταξύ άλλων, «ΣΕΒ και ΓΣΕΕ επέγραψαν μαζί. Φτηνή των εργατών να είναι η τιμή». «Καμία ανοχή στην ανάπτυξή τους, Οργάνωση κι’ αγώνας για την ανατροπή τους». «Με απάτες, νοθεία και εκβιασμούς. Έτσι διαμορφώνετε τους συσχετισμούς». «Εμπρός να φύγουν απ´ τα Συνδικάτα. Νόθοι, εργοδότες και τσιράκια». «Είστε εργοδότες και απεργοσπάστες. Στο ΣΕΒ και στην κυβέρνηση κάνετε τις πλάτες».
Στο κάλεσμά της για ανοιχτή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ η ΕΓ του ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:
«Την ίδια ώρα που συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, 18 Εργατικά Κέντρα (όπως το ΕΚΑ, το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας), 12 Ομοσπονδίες και 212 Σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει μέχρι τώρα απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή του άθλιου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να ανεχθεί από την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ την υπονόμευση και το μπλοκάρισμα των αγώνων, την προσπάθεια νοθείας που είναι σε εξέλιξη μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ το Μάρτη του 2019 σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τους εργοδότες μέσα στα Σωματεία και την ίδια τη ΓΣΕΕ». 
Παράλληλα, έξω από τη ΓΣΕΕ, η ΕΓ του ΠΑΜΕ, εκπροσωπώντας δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, παραχωρεί αυτήν την ώρα συνέντευξη Τύπου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΉΛΩΝ ν. ΔΡΑΜΑΣ
sidyped@gmail.com                                                                                                                             τηλ.:6980770628

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων ν. Δράμας καλεί το εργατικό κέντρο του νομού μας να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοεμβρίου. Καλούμε όλους τους συνδικαλιστές, όλα τα σωματεία του νομού μας να ενώσουνε τη φωνή μας, για να μη περάσουν τα ψέματα και η κοροϊδία της κυβέρνησης, οι σχεδιασμοί των μονοπωλιακών ομίλων. Να απαντήσουν οι εργαζόμενοι δυναμικά και αγωνιστικά φωνάζοντας: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες όχι τα κέρδη των λίγων».
Στο κλάδο του εμπορίου βασιλεύουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Λίγοι είναι αυτοί που δουλεύουν με συμβάσεις οκταώρου, ενώ υπάρχουν 4ωρα μερικής απασχόλησης, 4ωρα ωρομίσθιοι που πληρώνονται διαφορετικά αν και δουλεύουν τις ίδιες ώρες, 16ωρα την εβδομάδα, συνάδελφοι που δουλεύουν υπερωρίες απλήρωτες, ανασφάλιστοι και πολλά άλλα. Η κυριακάτικη αργία έχει ουσιαστικά καταργηθεί, αφαιρώντας μας και το τελευταίο οχυρό τακτικής ξεκούρασης, που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στις οικογένειες μας, στα παιδιά μας.
Τώρα μας λένε ότι θα μας δώσουν αύξηση 12-17 €, το πολύ δηλαδή 60 λεπτά την ημέρα. Μας το λένε αυτό βαφτίζοντας ως νόμο για την αύξηση του κατώτατου, το νόμο βρούτση του 2013 που προβλέπει ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται με υπουργική απόφαση και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο νόμος αυτός προβλέπει και τα κριτήρια για τον καθορισμό, που θα είναι η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη των μονοπολίων. Πουθενά οι ανάγκες των εργαζόμενων. Από την άλλη, έχουν περάσει νόμους που ακόμη και αυτά τα ψίχουλα θα μας τα πάρουν, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου. Άλλωστε, αν ο μισθός των 586 μεικτά για το οκτάωρο πάρει 12-17 ευρώ, τότε ποια θα είναι η αύξηση στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που είναι η πλειοψηφία του κλάδου;
Τι αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια που είναι και αυτοί έρμαιοι των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Στους οποίους ασκούνται συστηματικά  πιέσεις να μη δηλώνουν όλες τις ώρες τους, να δηλώνουν άλλα και να πληρώνονται άλλα, για να εξοικονομούνται εισφορές από τους εργοδότες, γεγονός όμως που συνεπάγεται μείωση σε διάφορα επιδόματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, ιδιαίτερα για τις εγκύους. Στον κλάδο δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση, τα ωρομίσθια στην κυριολεξία έχουν γίνει λάστιχο από το 12 που καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, φτάνοντας ακόμη και τα 3,5 € την ώρα, ειδικά για τους νεοεισερχόμενους. Επίσης, υπάρχουν κρούσματα εκβιασμού για επιστροφή των δώρων στους εργοδότες, κατάσταση βέβαια που δεν χαρακτηρίζει μόνο αυτόν τον κλάδο.
Στους εργάτες γης στα θερμοκήπια-φυτώρεια-οινοποιεία που κι αυτά δεν έχουν κλαδική σύμβαση όπως άλλωστε και 9 στους 10 κλάδους, το νομικό οπλοστάσιο των εργοδοτών αυξάνεται. Εδώ έχουμε και την πληρωμή με εργόσημο του 0ΓΑ, που ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο το ωράριο, με ένα πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας που δεν είναι καν επαρκώς ορισμένο, αλλά και σε καμία περίπτωση τηρούμενο. Άλλωστε για τους εργοδότες στα οινοποιεία-αμπελώνες, όλα βαίνουν καλώς και ο θάνατος 36χρονου εργαζόμενου από επίθεση σμήνους μελισσών κατά τη συγκομιδή αποτελεί τυχαίο γεγονός, όπως φανταζόμαστε και η έλλειψη των κατάλληλων φαρμάκων στο χώρο εργασίας που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή του.
Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με αναμονή και ελπίδες ότι θα μας λυπηθούν και θα μας δώσουν κάτι. Τη γνήσια ελπίδα μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τη δώσουμε στον εαυτό μας με τον αγώνα μας και την οργάνωση μας. Διεκδικούμε:
        751 € κατώτατος μισθός, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης.
        Υπογραφή κλαδικής σύμβασης στον κλάδο του εμπορίου, στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των εργατών γης.
        Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών  απασχόλησης μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
        Κατάργηση του εργόσημου ΟΓΑ.
        Νομοθετική κατοχύρωση της κιριακάτικης αργίας.
        Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
        Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
        Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
        Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ/ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  14   ΝΟΕΜΒΡΗ 
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑΤΟ-ΦΤΩΧΕΙΑ-ΠΟΛΕΜΟΙ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
  Στην ανελέητη επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και εργοδοσία, επιβάλλεται να απαντήσουμε προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των εμπορικών ομίλων. Με απόφαση της Γ.Σ. του σωματείου οργανώνουμε την απεργιακή μας απάντηση στις 14 Νοέμβρη
  Απαντάμε με απεργία στις 14 Νοέμβρη στο νέο κύκλο ψεμάτων και αυταπατών που έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μιλάει για υποχρεωτικότητα και επέκταση των κλαδικών συμβάσεων ενώ στον κλάδο δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση.
  Απαντάμε με απεργία στις 14 Νοέμβρη στην κυβέρνηση για την απόρριψη στη Βουλή της πρότασης 530 συνδικάτων για κατώτερο μισθό 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.
  Απαντάμε με απεργία στις 14 Νοέμβρη γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβερνητική διαδικασία ¨διαβούλευσης¨ για τον κατώτερο μισθό.  Ήδη κατέθεσε στη Βουλή ρύθμιση για την έναρξη της συζήτησης με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους.     Μιλάει για αύξηση 20-30 ευρώ μικτά το μήνα,   ενώ με τη μείωση του αφορολόγητου ο κατώτερος μισθός θα χάσει τα διπλά.
  Στην πράξη βάζει σε εφαρμογή το νόμο Βρούτση(2013), πλέον νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που προβλέπει ο κατώτερος μισθός να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης κάθε φορά, ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων-εργοδοτών που αποτυπώνεται στην ΕΓΣΣΕ.
   Απαντάμε με απεργία στις 14 Νοέμβρη και στον εμπαιγμό της εργοδοσίας (δηλώσεις Κορκίδη, πρόεδρος ΕΣΕΕ), ¨η αύξηση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε διάστημα 3 ετών ώστε από 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ.
  Ακόμα και αυτή η σταδιακή αύξηση θα υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ¨να μην προκληθούν ισχυρά σοκ στην αγορά¨ όπως απαιτεί ο ΣΕΒ και ζητάει με νόμο την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών από την εργοδοσία (δηλ. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μισθού μας , γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές είναι κομμάτι του μισθού μας).
  Τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη εμείς οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο πληρώνουμε το τίμημα μιας ανελέητα αντιλαϊκής πολιτικής για να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας.
   Η ¨επιστροφή στην κανονικότητα¨ που επικαλείται η κυβέρνηση για μας τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο εξακολουθεί να είναι η ίδια κόλαση μες στους χώρους εργασίας (ατομικές συμβάσεις εργασίας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, 
δουλεμπορικά, εντατικοποίηση, δουλειά και τις Κυριακές, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, εξαγορές, θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, συγχωνεύσεις, λουκέτα,
απολύσεις. Έξω από το χώρο δουλειάς ακρίβεια, υπερφορολόγηση, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος για μας και τα παιδιά μας, ανύπαρκτη δημόσια υγεία και περίθαλψη, ανύπαρκτη δημόσια παιδεία, αθλητισμός , πολιτισμός.
  Δεν ανεχόμαστε πλέον την αντεργατική πολιτική και την κοροϊδία κυβέρνησης-εργοδοσίας.
  Μαζικά να μετρήσουμε βήματα μπροστά στην οργάνωση της πάλης μας, στην οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης για τις 14 Νοέμβρη, για αντεπίθεση αντίστοιχη με το μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε.
  Αντί αναμονής, ψεμάτων και αυταπατών εμείς επιλέγουμε τον αγώνα με σύνθημα μας ¨μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων¨.   

                                             ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
ü   Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
ü  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
ü  Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
ü  Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
ü  Μέτρα υγείας  και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
ü  Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
ü  Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.
ü  Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ένα χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεικές οικογένειες.
ü  Αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
ü  Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας ένα τεράστιο αμερικανονατοικό στρατόπεδο. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βάζει το λαό μας όλο και πιο βαθιά στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. 

Οι βάσεις τους φτιάχνονται και αναβαθμίζονται για να μας μπλέξουν ακόμα περισσότερο στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων που δεν διστάζουν να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο, καταστροφές, σκοτωμούς και ξεριζωμούς.   

ΟΡΓΑΝΩΣΗΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ

Συνολικές Προβολές