Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Συζήτηση ΠΑΜΕ για την ανεργία: Όλες οι δυνάμεις στον αγώνα για ανακούφιση των ανέργων

Πλήθος σωματείων, συνδικάτων, Επιτροπών Αγώνα Ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών, Φορέων και εργαζομένων έλαβαν μέρος στην συζήτηση για τη μάστιγα της ανεργίας που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ χθες Τρίτη 10 Δεκέμβρη, το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας:
«Σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι να εξασφαλίσουμε προσανατολισμό σε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στα σωματεία, Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, Λαϊκές Επιτροπές για την οργάνωση του αγώνα στα ζητήματα της ανεργίας και της ανακούφισης των ανέργων.
Θέλουμε αυτός ο προσανατολισμός να αποτελέσει έμπρακτα μόνιμο στοιχείο στην δουλειά των σωματείων, να είναι σταθερός, να μην περιορίζεται μόνο σε ορισμένες πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνέχεια αλλά να είναι ενταγμένος σε ένα συγκεκριμένο, ενιαίο, πανελλαδικό σχέδιο με συγκεκριμένα καθήκοντα ανάδειξης των προβλημάτων των ανέργων και των οικογενειών τους, με προσαρμογές όπου χρειάζεται, με εξειδίκευση κατά κλάδο, γειτονιά, περιοχή, με κινητοποίηση δυνάμεων και διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, ένταξης και συσπείρωσης δυνάμεων στα συνδικάτα, ενίσχυση της ταξικής γραμμής που εκφράζει το ΠΑΜΕ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενίσχυση της προοπτικής που προτείνουμε στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα. Το θέμα αφορά το σύνολο των εργατικών λαϊκών οικογενειών, σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν. (Δείτε ΕΔΩ βίντεο με τις παρεμβάσεις)

Από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ ο Πόλυς Τάκας σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Τον τελευταίο χρόνο, που η ανεργία στους νέους χτυπάει κόκκινο, παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας τα προγράμματα για νέους ανέργους, όπως είναι το πρόγραμμα "επιταγής εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας"-voucher, τα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας". Δε μπορούν να δώσουν μόνιμη και οριστική λύση, να αντιμετωπίσουν την ανεργία που γιγαντώνεται, όσο κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος των μονοπωλίων.
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συνεδριάσεις γύρω από την ανεργία των νέων. Τους απασχολεί μήπως εκφραστεί σε αγωνιστική διάθεση και οργάνωση κόντρα στις απαιτήσεις των εργοδοτών. Όπως λένε: "Ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις προοιωνίζεται το άμεσο μέλλον για τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες" από τη στιγμή που δε θα δοθεί απάντηση στο ζήτημα της ανεργίας. Παρά τις δεκάδες συνεδριάσεις των οργάνων τις ΕΕ που έχουν γίνει από το 2008 με θέμα τα προγράμματα απασχόλησης, μαθητείας των νέων, η ανεργία όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά γιγαντώνεται. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ελλάδα στις αρχές του 2013 έφτασαν το 64,2% στις ηλικίες 15-24 ετών από 24,1% που ήταν το 2008 στις αντίστοιχες ηλικίες. Η πλειοψηφία των νέων ανέργων δε δικαιούνται ούτε καν επίδομα ανεργίας και όσοι το παίρνουν είναι επίδομα φτώχειας».

Από την μεριά του ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους άνεργους και εργαζόμενους μετανάστες που το κεφάλαιο ανοίγει και κλείνει τη στρόφιγγα της μετανάστευσης ανάλογα με τις ανάγκες του τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης όσο και στην περίοδο της κρίσης. Αναφέρθηκε γενικότερα στις κινήσεις και τις μεθοδεύσεις του κεφαλαίου και ειδικότερα στην εργοδοσία του κλάδου για να χτυπήσει τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Φέρνοντας εικόνα από τη δράση του Συνδικάτου ΚΙΔΕ Αττικής ανέφερε ότι στις πρόσφατες εκλογές του Συνδικάτου έλαβαν μέρος 800 μετανάστες εργάτες, στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι, είτε στα όρια ανεργίας-εργασίας. Κατέληξε λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα το ζήτημα των ανέργων μεταναστών θα βρεθεί πιο αποφασιστικά στο επίκεντρο δράσης του Συνδικάτου.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μετέφερε την πείρα της αξιοποίησης της εκτεταμένης ανεργίας στο Μέταλλο και την Ναυπηγική Βιομηχανία ως «μοχλού» επίθεσης σε βάρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με την επιστράτευση της επικίνδυνης θεωρίας ότι για την ανεργία «ευθύνεται το Συνδικάτο, οι κινητοποιήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα υψηλά μεροκάματα κλπ». Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο απάντησε το Συνδικάτο Μετάλλου σε αυτή την επίθεση. Κάνοντας συχνές συσκέψεις εργαζομένων και ανέργων, γενικές συνελεύσεις όχι μόνο στους χώρους δουλειάς αλλά και ανά δήμο και συνοικία, με δουλειά όπου αξιοποιήθηκε το μητρώο-μελών του Συνδικάτου.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν επίσης από τους προέδρους των ΕΚ Λάρισας, Νάουσας, Λαυρίου, εργαζομένων από τα προγράμματα «επιταγής εισόδου νέων στην αγορά εργασίας, εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, καθώς και από μια σειρά σωματεία και συνδικάτα κλπ. Μετέφεραν την πείρα από τη μέχρι τώρα δράση τους και τους στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα.

Πηγή: 902.gr

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Μπέρτολτ Μπρέχτ (video)


Επιτυχημένη εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο κομμουνιστή ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ διοργάνωσε την Κυριακή 1η Δεκέμβρη ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ) και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Δράμας κατά την οποία παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα μονόπρακτα, ποιήματα και τραγούδια σε ποίηση του δημιουργού.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Μαρία Μάλλη, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Δράμας, η οποία σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Επιλέξαμε σαν θέμα το έργο του Μπρεχτ σ’ αυτή την πρώτη εκδήλωσή μας κυρίως για το πόσο βαθιά ανθρώπινη είναι η τέχνη του μια και σκοπός της είναι να βοηθά τον άνθρωπο να σκέπτεται, να στοχάζεται, να κρίνει και να συγκρίνει, ώστε και με την βοήθεια της τέχνης να συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του βρίσκεται στα δικά του χέρια.
 Ακόμη εντυπωσιάζει το πόσο επίκαιρο είναι όλο το έργο του μέσα από τη μαρξιστική ματιά του. Μέσα από το έργο του ο Μπρεχτ αποκαλύπτει αριστοτεχνικά τις αιτίες των προβλημάτων - που επιμελώς αποκρύβονται - καθώς και το απαίσιο πρόσωπο του ναζισμού και τη βαθιά του ρίζα, τον ίδιο τον καπιταλισμό. Έτσι γίνεται όλο και πιο κατανοητό το σήμερα.
Όπως σημείωσε η Μαρία Μάλλη, «διαβάζοντας και παρακολουθώντας τα έργα του Μπρεχτ φεύγαμε κάθε φορά με περισσότερο κουράγιο αλλά και την πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος όχι μόνο πρέπει, αλλά και μπορεί ν’ αλλάξει. Αυτή άλλωστε η πεποίθηση είναι που μας δυναμώνει και στους καθημερινούς αγώνες απέναντι στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει. Το αισιόδοξο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια είναι αυτό που ο ίδιος ο Μπρεχτ υποστηρίζει, πως «η Τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει αυτούς που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»

Πηγή: 902.gr

Δείτε εδώ το βίντεο

Συνολικές Προβολές