Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Μπέρτολτ Μπρέχτ (video)


Επιτυχημένη εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο κομμουνιστή ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ διοργάνωσε την Κυριακή 1η Δεκέμβρη ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ) και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Δράμας κατά την οποία παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα μονόπρακτα, ποιήματα και τραγούδια σε ποίηση του δημιουργού.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Μαρία Μάλλη, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Δράμας, η οποία σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Επιλέξαμε σαν θέμα το έργο του Μπρεχτ σ’ αυτή την πρώτη εκδήλωσή μας κυρίως για το πόσο βαθιά ανθρώπινη είναι η τέχνη του μια και σκοπός της είναι να βοηθά τον άνθρωπο να σκέπτεται, να στοχάζεται, να κρίνει και να συγκρίνει, ώστε και με την βοήθεια της τέχνης να συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του βρίσκεται στα δικά του χέρια.
 Ακόμη εντυπωσιάζει το πόσο επίκαιρο είναι όλο το έργο του μέσα από τη μαρξιστική ματιά του. Μέσα από το έργο του ο Μπρεχτ αποκαλύπτει αριστοτεχνικά τις αιτίες των προβλημάτων - που επιμελώς αποκρύβονται - καθώς και το απαίσιο πρόσωπο του ναζισμού και τη βαθιά του ρίζα, τον ίδιο τον καπιταλισμό. Έτσι γίνεται όλο και πιο κατανοητό το σήμερα.
Όπως σημείωσε η Μαρία Μάλλη, «διαβάζοντας και παρακολουθώντας τα έργα του Μπρεχτ φεύγαμε κάθε φορά με περισσότερο κουράγιο αλλά και την πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος όχι μόνο πρέπει, αλλά και μπορεί ν’ αλλάξει. Αυτή άλλωστε η πεποίθηση είναι που μας δυναμώνει και στους καθημερινούς αγώνες απέναντι στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει. Το αισιόδοξο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια είναι αυτό που ο ίδιος ο Μπρεχτ υποστηρίζει, πως «η Τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει αυτούς που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»

Πηγή: 902.gr

Δείτε εδώ το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές Προβολές